Aquafitness

A  vizitorna foglalkozások időpontjai:
kedd-csütörtök: 18:30-19:15 (+15 perc)
Utolsó foglalkozás a nyári szünet előtt: július 4. csütörtök!
 
 
A belépő 15 perc szabad úszást tartalmaz, az aquafitness foglalkozást követően!
 
Bővebb információ az aquafitness órákról:
Dénes Renáta: +36 30 850 0121
Az aquafitness foglalkozások anyaga felnőtt korosztály számára vannak összeállítva!

Mit kell tudni az aquafittnessről?

"Az aquafitness eredete mindössze húsz évvel ezelőttre tehető, s mint sok más dolog, ez is amerikaiak agyszüleménye. Ettől függetlenül nemes cél szülte meg a gondolatot, hogy vízben is lehessen tornagyakorlatokat végezni. Kitalálója egy amerikai tengerész, aki mellesleg az Amerikai Tengerészgyalogság könnyűatléta-edzője is volt egyben, a neve Glenn McWaters. Egész egyszerűen egy Vietnámban szerzett lábsérülése rehabilitációja céljából találta ki ezt a mozgást. A kitalált edzésprogram olyannyira sikeres lett, hogy nem kellett hozzá sérülést szerezni ahhoz, hogy valaki űzhesse ezt a sportot. Rengeteg előnye van a vízben végzett mozgásnak. Az aquafitness első és talán egyik legnagyobb előnye az, hogy sem korhatárhoz, sem pedig úszástudáshoz nem kötik. Van azért más előnye is. A víz sűrűsége nyolcszázszor nagyobb, mint a levegőé, ebből kifolyólag pedig úgy készteti komoly erőfeszítésre az izmokat, hogy közben teljesen kíméli az ízületeket, a gerincoszlopot és a test egész támasztórendszerét. Az a lényege, hogy a vízben mozgatjuk a különféle segédeszközöket, ami gyakorlatilag egyenértékű azzal, mintha egy 2-2 és fél kilós súlyzót a levegőben emelgetnénk, csakhogy a sérülés valószínűsége jóval kisebb, szinte elhanyagolható. A gyakorlatok ugyanis nem terhelik a csontokat és a szalagokat. Nyomás hatására kitágulnak a vénák, ennek következtében a szív is több oxigénhez jut és a légző rendszer munkája is könnyebb lesz.

Kiknek való az aquafitness?

Fontos elsőként azokat figyelembe vennünk a felsorolásban, akik már sokféle aerobicot kipróbáltak, de koruk, súlyfölöslegük és nem megfelelő fizikai állapotuk miatt az csak többet ártott nekik, mint használt. Ugyanúgy ajánlható komoly sportolóknak csupán kiegészítő mozgásként, illetve eredeti célját véve alapul azoknak, akik valamilyen betegség vagy sérülés után szeretnének állapotukban javulást elérni. Olyanoknak is ajánljuk, akik teljesen egészséges, átlagos emberek, hiszen egészséges és segít az alakformálásban.

A túlsúlyos embereknek azért ajánljuk főként, mert nem terheli annyira a szívet, mint a talajon végzett gyakorlatok, valamint a víz jó hővezető képessége miatt az izzadás sem jelentkezik olyan nagy mértékben. Gyerekek esetében ez a sport kitűnően javítja a koordinációs problémákat, s az sem elhanyagolandó szempont, hogy könnyíti a vízhez szoktatást. Végül, de nem utolsó sorban remek mozgási lehetőség a terhes anyáknak. Egyszóval az egyik legideálisabb sport, olyan, melyet szinte bármilyen adottságokkal és képességekkel rendelkező emberek gyakorolhatnak.

 

Egy aquafitness foglalkozás alkalmával a legtöbb gyakorlatot függőleges testhelyzetben kell végezni, közben haladás kíséretével a vízben. A segédeszközök könnyűek és kényelmesek, olyan tárgyak, melyeket külön erre a célra fejlesztettek ki, anyaguk polifoamhoz hasonló. Az edzések legfontosabb eszköze az öv, ami a vízben való fennmaradásra szolgál. Emellett optimális helyzetben tartja a testet. Mindegyik eszközből több méret létezik, ennek köszönhetően igény szerint lehet változtatni a terhelést. Az aquafitness összefoglalva tehát alkalmas nemcsak erősítésre, rehabilitálásra, de alakformálásra is. Na, és vajon hány fő lehet egy csoportban? Sok más sporttal ellentétben ezeken az órákon maximum tíz ember vehet részt, így lehetőség van arra, hogy egyéni gyakorlatokat is végezhessenek a jelentkezők, melyeket az edző határoz meg egyénre szabva. Ha netalántán egyedül szeretnél tornázni a vízben, akkor arra feltétlenül figyelj oda, hogy a víz érjen a válladig, különben elvesztheted az egyensúlyodat. Nos, azt hiszem, a lényeg ennyi lenne. Kapd elő a fürdőrucit, úszósapkát és az úszószemüveget, s máris kezdheted az ugri-bugrit a vízben!" (forrás: sulinet)

Minden felnőttet várunk szeretettel az aquafittness órákon, Budapesten a 9.kerületben, kedvező áron!