GYIK

Miért jó az úszás?

Több szempontból is igen kedvező hatással van a fejlődő gyermekre és felnőttre ez a sport. Első és legfontosabb szempont, hogy az izmokra és csontokra gyakorolt hatása nagyon kiegyensúlyozott. Az ízületek terhelése szinte elhanyagolható a "szárazföldi" sportokhoz képest. Gondoljunk csak arra, hogy nincsenek hirtelen nagy erőbehatások, esések, ütések. A sportsérülések valószínűsége, a többi sportághoz viszonyítva nagyon kicsi, leszámítva persze a sakkot. Az izmok és csontozat kedvező gyermekkori fejlődésének kulcsszerepe van az időskori csontritkulás és más mozgásszervi betegségek megelőzésében! Fontos az is, hogy az izmok közül szinte mindegyik részt vesz a mozgásban, ezért nagyon egyenletes az igénybevétel. Ezek alapján kifejezetten ajánlott mellkas fejlődési zavarok, gerincferdülés esetében. Második szempont a légzés javítása. Úszás során nagy a szervezet oxigénigénye. Ennek következtében az állandó fokozott légzés miatt, hosszútávon nő a tüdő befogadóképessége, teljesítőképessége. Az egyenletes és kíméletes terhelés mellett nagy energiafelhasználással járó sport az úszás, így kifejezetten jó a túlsúlyos gyerekek számára is.

Mikor kezdjen úszni a gyerek?

Sokat hallunk a korán kezdhető sportokról. Ezek közül is messze kiemelkedő az úszás, hiszen ma már Magyarországon is elfogadott és közismert a baba-úszás. Jelentősége rendkívül nagy, hiszen egyrészt jó alapozás a későbbi mozgások szempontjából, sokszor már a járás előtt "úszik" a baba! Másrészt a vízzel kapcsolatos félelmek, fóbiák ki sem alakulhatnak, aminek később felmérhetetlen haszna lehet.
Általánosságban viszont nagyon fontoljuk meg, mikor kezdje a gyerek és milyen intenzitással a sportot. A kicsik korai túlerőltetésének leginkább lelki következményei lehetnek, hiszen szervezetük a fizikai terhelést nagyon jól tűri. Gyermekeinknek elsősorban testmozgásra, játékra és szórakozásra van szükségük, nem pedig a tűréshatárig fokozott edzésre! Tehát kezdjék minél korábban, de ügyeljünk arra is, hogy jó társaságban, barátok közt, jó edző/pedagógus vezetésével sportoljon a gyermek. A csoportos úszásoktatást az óvódás kortól (beszoktatás után) javasoljuk! Előtte (3 éves kor előtt) a babaúszást tanácsoljuk.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni úszni?

Erre a kérdésre minden gyereknél más a válasz. Függ az úszástanulás intenzitásától (heti hány alkalommal jár foglalkozásra?!), a gyermek korától, koordinációs képességétől, bátorságától stb. Attól, hogy szereti-e a vízet? Milyen emlékeket őriz a vízes közeggel kapcsolatban? És természetesen az oktató személyétől! Mindezeket figyelembe véve, 3-4 foglalkozás után is csak becsülni tudja az oktató, hogy mikor éri el a szülők által megkívánt szintet úszásból a gyermek.

Milyen előkészületekkel lehet az úszásoktatást segíteni?

A vízhezszoktató "munkát" már a tanfolyam elkezdése előtt is végezhetünk a gyermekkel. Ez leginkább sok vízpart közelében töltött időt jelent, ahol a gyermek biztonságos környezetben szabadon játszhat a vízben, így magától kialakulhat a vízzel való barátsága! Ha az első pillanattól kezdve, vagy valamilyen traumás esemény következtében nem kedveli a vízet, fél tőlle, akkor tudatos munkával segíthetjük a vízhezszoktatás idejének gyorsítását.

Fürdés közbeni játékok: arcmosás, buborék fújás tenyérbe, vízbe, víz alá bukások stb.

Milyen felszerelés szükséges?

Fürdőruha, törölköző (vagy köpeny), papucs és úszósapka. Kérjük a szülőket, hogy hozzanak ők is váltócipőt!

Szükséges-e úszószemüveget venni?

Úszószemüveget csak azoknak ajánljuk, akiknek érzékeny a szemük vagy napi rendszerességgel úsznak.

Hányszor javasolt hetente úszásoktatásra járni?

Minél gyakoribbak a foglalkozások, annál hamarabb tanul meg valaki úszni. Ideális, ha legalább heti kétszer vesznek részt az órán. A lényeg mindenképpen a rendszeresség.

Hány gyerek van egy csoportban ill. hány oktató foglalkozik a gyerekekkel?

A csoportjaink átlagosan 20-25 főből állnak és kettő, három oktató foglalkozik a gyerekekkel.

Az oktatás során a hozzátartozók bent tartózkodhatnak a medencetérben?

Nálunk a szülők az oktatás során nem tartózkodhatnak bent a medencetérben. A legtöbb gyermek másképp viselkedik szülő jelenlétében, elkalandozik a figyelme az óráról a szülő felé, vagy éppen túlságosan meg akar felelni.

Hogyan lehet figyelemmel követni a gyerekek fejlődését?

Évente három alkalommal nyílt órákat tartunk (december, március, május).

Mikor van beiratkozás, lehet-e év közben csatlakozni a csoportokhoz?

Beiratkozás minden tanév első hetében van, de a csoportokhoz folyamatosan lehet csatlakozni a szabad helyek függvényében.

Átjárhatók-e csoportok?

Igen, ha van szabad hely az adott csoportban. Az úszásoktatás tematikája és a módszerek minden csoportnál azonosak.

Mit tegyek, ha szeretném, ha gyermekem versenyezne?

Kőbánya SC és FTC úszószakosztálya a környéken a két versenysporttal foglalkozó egyesület. A csoportvezetővel való egyeztetés után szívesen segítünk a kapcsolatfelvételben.

Milyen gyakran ellenőrzik az uszoda vízminőségét?

Az uszodában a vegyszeradagolást automata végzi az optimális vízminőség elérése érdekében, amit kézi méréssel naponta kétszer az úszómester is ellenöriz. Az uszodavíz kémiai és bakteriológiai ellenőrzését az ANTSZ vizsgálatai mellett, minden hónapban egy akkreditált laboratóriummal is elvégeztetjük.

Milyen mély és hányszor hány méteres a medence ill. hány fokos a víz hőmérséklete?

A medence 16x8 méteres nagyságú, három sávos, 120 cm a vízmélysége és 28-30 °C fokos a hőmérséklete.

Kik vigyázzanak az úszással?

Lényegesen kevesebben vannak azok, akiknek árt az úszás. Nem ajánlott azoknak, akik hosszantartó súlyos bőrbetegsége van. Ezek közül kiemelt jelentőségű az ekcéma, a kiterjedt gombás bőrbetegség, a panaszokat okozó száraz bőr. Ne ússzon a gyerek, ha nemi szervein fertőző betegség jelei láthatók. Kerüljük az úszást epilepszia, és terhelés okozta súlyos asztma esetén is.

Lehet bankkártyával fizetni az uszodában?

Sajnos még nem, reméljük hamarosan!

Mennyibe kerülnek az uszoda szolgáltatásai?

Az aktuális árlista ezen a linken érhető el!

Közfürdők kontra COVID-19?

Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus. Amennyiben sérül ez a burok, akkor a vírus elveszíti fertőző képességét. A víz klórozása során elemi oxigén keletkezik, amely oxidáló hatású és erőteljesen károsítja pl. az új koronavírus burkát.   A koronavírusok a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében szinte pillanatszerűen inaktiválódnak, így a megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni. Az uszodai vizek klórozása során használt klórt mennyiség tehát elég ahhoz, hogy az esetleg vízbe kerülő koronavírust elpusztítsa.

Iskolai úszásoktatáshoz >> szülői egészségügyi nyilatkozat letöltése:

Szülői egészségügyi nyilatkozat minta